Změny v počtu auditovaných společností vlivem nového zákona o účetnictví - Holan, Daniel (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá novým zákonem o účetnictví a převážně tím, jak ovlivní počet účetních jednotek se zákonnou povinností auditu. Práce se v teoretické části zabývá i dalšími změnami, které podle dosavadních informací nabydou účinnosti k 1. 1. 2025. Dále se práce zabývá srovnáním dosavadních a nových podmínek pro povinný audit v ČR, jakožto i a komparací těchto podmínek s ostatními členskými státy Evropské unie. V praktické části je zkoumáno, jak nové podmínky pro povinný audit ovlivní počet povinně auditovaných společností v České republice. Tento výzkum je proveden za pomoci databáze MagnusWeb, z níž jsou čerpána data o obchodních společnostech za rok 2022. Výsledky výzkumu poukazují na to, že uvolnění podmínek pro povinný audit v ČR v souvislosti s novým zákonem o účetnictví by mohlo vést k zániku povinnosti auditu až u 59 % obchodních společností, které měly povinný audit v roce 2022.