Vliv konsolidačního balíčku na odloženou daň - Patera, Pavel (2024)
Práce se zabývá vlivem konsolidačního balíčku na odloženou daň, který nabyl účinnosti 1. 1. 2024 a přinesl celou řadu novel zákonů, mezi nimiž byl i zákon o účetnictví, zákon o daních z příjmů a zákon o dani z přidané hodnoty. Třemi změnami, které měly vliv na odloženou daň, jsou zvýšení sazby daně z příjmů právnických osob, zavedení režimu vylučování kursových rozdílů a limitace daňově uznatelných výdajů u vozidel kategorie M1. Dopad změn je popsán v rámci čtyř ilustrací, z nichž vyplývá, že nejsložitější situace bude pro účetní jednotky pravděpodobně přinášet zmíněná limitace výdajů, a to jednak z důvodu existence přechodného rozdílu při výchozím uznání aktiva, jednak i kvůli specifičnosti stanovení daňové základny vozidla. Ostatní dvě změny lze relativně snadno řešit standardním použitím závazkové metody vycházející z rozvahového přístupu.