Mzdové účetnictví a evidence mezd - Pham, Thi To Uyen (2024)
Hlavním cílem této bakalářské práce je popsat a vysvětlit základní proces zpracování a účtování mezd v soukromém sektoru. V teoretické části jsou vymezeny základní právní předpisy upravující mzdovou problematiku. Dále jsou vysvětleny základní pojmy mzdového účetnictví, které se týkají pracovněprávních vztahů a odměňování práce. Dále je podstatná část práce věnována problematice zdanění příjmů ze závislé činnosti a povinných odvodů ze mzdy. Posledním tématem teoretické části je účtování a evidence mezd s potřebnými doklady. V praktické části jsou zobrazeny modelové příklady s různými příplatky a náhradami pro výpočet mezd fiktivní firmy Safír, s.r.o., včetně jejich zaúčtování dle platných právních předpisů k roku 2024.