Dolarizace národní ekonomiky : analýza přínosů a nákladů - Braun, Maikl; Mandel, Martin, 1962-; Šímová, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tato bakalářská práce je zaměřena na analyzování přínosů a nákladů spojených s měnovou substitucí národní ekonomiky. Nejdříve na příkladě USD byla dokázána spolehlivost toho, že za určitých podmínek cizí měna může vystupovat substituujícím prvkem. Potom byly rozebrány formy měnové substituce. Došlo k vymezení „nahrazující“ měny, kdy dochází k závislé měnové politice a k vymezení „společné“ měny, kdy státy spojují řízení svých měnových politik. Následně byla provedena klasifikace podob dolarizace s „nahrazující“ měnou, důvodů vzniku, cest a vedlejších okolností při jejich realizace a konečných pozitivních a negativních efektů vyjádřených přínosy a náklady. Zároveň byly zjištěny a proanalyzovány tři dolarizační etapy. Pak byly přivedeny odlišné příčiny zavedení „společné“ měny, specifické předpoklady vztahující se na zúčastněnou ekonomiku a podobné, však i rozdílné ekonomické i monetární dopady „společné“ měny od „nahrazující“.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses