Účetní a daňové dopady financování automobilu v podnikání - Motálková, Natálie; Křivanec, Oto; Hora, Michal, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na různé možnosti financování automobilu v podnikání. Cílem této bakalářské práce je provést komplexní analýzu a vysvětlit účetní a daňové dopady spojené s financováním automobilu prostřednictvím různých forem financování a následně pochopit rozdíly v účtování mezi českými standardy a mezinárodními standardy. Práce informuje o základní účetní a daňové problematice, která je spojená s pořízením a následným provozováním vozidla v podnikání. Dále rozebírá jednotlivé typy financování jako je pořízení nákupem, bezúplatným nabytím, pořízení na úvěr nebo leasing. Na základě zkoumání všech typů financování se věnuje především cizím zdrojům a to konkrétně na leasing a bankovní úvěry, které jsou dvěma nejčastějšími metodami financování vozidel v podnikatelské praxi. Na základě toho uvede jejich výhody a nevýhody a představí metody jejich vzájemného porovnání, kterými jsou čistá výhoda leasingu a metoda diskontovaných výdajů. Nabyté znalosti a informace o leasingu jsou poté aplikovány na konkrétních příkladech, kde je rozebrán rozdíl účetního zachycení podle českých standardů a mezinárodních standardů účetního výkaznictví.
Vedoucí práce: Oto Křivanec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses