ESG strategie v praxi - Trojanová, Zuzana (2024)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice udržitelnosti a zavedení ESG strategie ve firemní praxi. Udržitelnost je velice aktuální téma s globálním významem. Práce se skládá z teoretické a praktické části. V teoretické části je věnována pozornost konceptu ESG, CSR, globálním cílům, evropské legislativě, certifikaci a dobrovolným rámcům pro tvorbu ESG reportů a jejich tvůrcům. Cílem této práce je zhodnotit implementaci ESG strategie ve společnostech PREOL a.s. a ORLEN Unipetrol a.s. Praktická část práce se také zabývá jejich vztahem k ESG, nefinančnímu reportingu, finančnímu dopadu na hospodaření, opatření ke snižování emisí skleníkových plynů a přechodu na oběhové hospodářství. Pro dosažení tohoto cíle byl zvolen kvalitativní rozhovor se zaměstnanci těchto společností.