Dostupnost primární péče v letech 2013-2023 v krajích ČR - Kopuletý, Petr (2024)
Bakalářská práce se zaměřuje na analýzu rozdílné dostupnosti zdravotní péče v krajích České republiky a identifikaci faktorů, které tuto dostupnost ovlivňují. Práce je rozdělena do teoretické a praktické části. V teoretické části jsou definovány základní pojmy zdravotní péče, klasifikace poskytovatelů zdravotní péče, systém financování zdravotnictví a různé aspekty dostupnosti zdravotní péče, jako je dostupnost ekonomická, časová, geografická a organizační. Praktická část analyzuje data z let 2013–2022 pro všechny kraje ČR a využívá metody časových řad a variačního koeficientu k posouzení dostupnosti primární péče. Výsledky ukazují značné regionální rozdíly v dostupnosti zdravotní péče, které jsou ovlivněny demografickými a geografickými faktory, jakož i organizací zdravotnických služeb. Na základě těchto zjištění jsou navržena konkrétní opatření ke zlepšení dostupnosti zdravotní péče v regionech s největšími problémy.