Anomálie na finančných trhoch - Mesárošová, Natália (2024)
Táto bakalárska práca analyzuje anomálie na kapitálových trhoch, ktoré predstavujú nepravidelnosti alebo odchýlky v správaní finančných trhov a odporujú očakávaniam tradičných teórií o efektívnosti trhov. Práve preto prvá časť teoretickej časti detailne rozoberá staršiu teóriu efektívnych trhov, zatiaľ čo druhá časť sa sústreďuje na modernejšie behaviorálne financie, identifikujúc kognitívne predsudky a emocionálne faktory, ktoré často vedú k neefektívnosti trhov. Samotná praktická časť práce sa už zameriava na skúmanie konkrétnych anomálií na českom a rakúskom kapitálovom trhu, konkrétne na indexoch PX a ATX. Cieľom je identifikovať a otestovať, či sa kalendárne anomálie - víkendový efekt, januárový efekt a prázdninový efekt - vyskytujú aj na týchto trhoch za posledných tridsať, dvadsať a desať rokov, a ku ktorej z dvoch smerov sa trh viac prikláňa