Lichva a lichevní úrok - Vodička, Lukáš (2024)
Obsahem práce je analýza historie lichvy ve světě a na území České republiky, analýza současných českých zákonů a judikátů Nejvyššího soudu ČR. V práci je mimo jiné provedena analýza trhu s krátkodobými půjčkami, protože na tomto trhu je riziko vzniku lichvy nejvyšší. Práce se zaměřuje na právní stav v České republice, definování a rozpoznání lichvy, a způsoby, jak se jí vyhnout. Čtenář získá přehled o formách lichvy, její škodlivosti a metodách jejího potírání.