Neurofinance - Večeřa, Tomáš; Vyletelka, Michal; Fleischmann, Luboš, 1969-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tato práce přináší základní pohled na poměrně nový ekonomický směr vycházející z behaviorálních financí, neurofinance. Behaviorální finance se zabývají chováním investorů na trzích, především jejich odklonem od racionality, kterou jim přisuzují tradiční finance. Neurofinance se ovšem snaží určit, z čeho daná odchylka od racionálního rozhodnutí pramení, jaký mozkový proces či jiný biologický aspekt stojí u zrodu takového jednání. K výsledkům směřují pomocí sledování mozkových procesů, hormonální aktivity a dalších fyziologických faktorů. Nabízí odpovědi na otázky, jak je chování investorů a finanční rozhodování ovlivňováno emocemi, stresem či různorodostí kognitivních procesů. Individuální odlišnosti v nervové struktuře a způsoby, jakými se účastníci na trzích rozhodují, sledují neurofinance pomocí některé z mozkových zobrazovacích metod, zejména pak fMRI nebo EEG. Výzkumná část se věnuje bibliometrické analýze dosavadní neurofinanční literatury.
Vedoucí práce: Michal Vyletelka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses