Převodní ceny u finančních transakcí - Ngo, Hoang Anh; Solilová, Veronika; Ištok, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tato bakalářská práce je zaměřena na problematiku převodních cen, konkrétně finanční transakce a jejich dopad na daně. Převodní ceny jsou jednou z přísně hlídaných oblastí finančními institucemi, zejména Generálním Finančním Ředitelstvím a pak finančními úřady. V případě, že podnik nevěnuje aplikovaným převodním cenám dostatečnou pozornost a nedodrží náležitosti převodní transakce a požadované dokumentace, může mu být doměřen vysoký doplatek na dani a případná pokuta. Základ pro tuto práci tvoří analýza současné praxe v oblasti převodních cen a daňových předpisů vycházejících z doporučení OECD. Teoretický rámec zahrnuje definici pro převodní ceny, dále jsou prostřednictvím konkrétních finančních transakcí popsány metody pro stanovení převodních cen. Primárně je kladen důraz na identifikaci výhod a rizik spojených s různými metodami. Práce dále prezentuje případovou studii zabývající se aplikací úvěrového ratingu na reálný podnikový případ. Další část se zaměřuje na analýzu dopadu převodních cen na výpočet daně z příjmu. Závěr práce obsahuje shrnutí dosažených zjištění, doporučení pro praxi a příklady možných variant řešení možných scénářů.
Vedoucí práce: Veronika Solilová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses