Měnová politika ČNB v době pandemie a války na Ukrajině - Salaquarda, Petr (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá měnovou politikou České národní banky v nedávné době poznamenané vysokou inflací. Budou zkoumány možné příčiny inflace ať už vnitřní nebo vnější. V empirické části budou zkoumány transmisní mechanismy, které používá ČNB k cílování inflace, tedy úvěrový, úrokový a kurzový kanál. Konkrétně budou zkoumány vlivy měnověpolitických kroků na operativní a zprostředkující kritéria. K analýze budou použity korelační koeficienty včetně různých zpoždění. Cílem je potvrdit, zda kroky ČNB opravdu dokázaly ovlivnit operativní a zprostředkující kritéria tak, jak se dá očekávat podle teoretických předpokladů.