Příčiny poklesu úrokových sazeb : případ Japonska - Čech, Daniel; Brůna, Karel, 1973-; Smrčková, Martina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tato diplomová práce se zabývá Příčinami poklesu úrokových sazeb, které analyzuji na případu Japonska. Cílem této studie je podat hlavní příčiny poklesu úrokových sazeb, a to především ve vyspělých zemích. Práce je rozdělena do několika částí, které zahrnují teoretickou a praktickou analýzu. V té teoretické podám několik pohledů na faktory tlačící úrokovou sazbu dolů. Jedním z těchto faktorů je boj centrální banky s inflací, globální nadbytek úspor nebo sekulární stagnace. Tyto faktory dám následně v analytické částí do rovnice, která bude zjišťovat, který z daných faktorů měl za posledních 30 let vliv na pokles sazeb nejvýznamnější. Pro tento účel byla provedena důkladná literární rešerše zaměřená na relaci investic a úspor, nekonvenční měnovou politiků a dohadů ekonomů o problematice stagnace rozvinutých ekonomik. Výsledky této studie ukazují, že největší vliv na snižující úrokové sazby v Japonsku, které představuje jednu ze zemí, jež čelila stagnaci ekonomiky a poklesu úrokových sazeb, má negativní trend investic společně s tendencemi k vysokým úsporám. Na základě těchto výsledků lze konstatovat, že ačkoliv expanzivní politka centrální banky je výrazná, úrokové sazby i tak klesají a je velmi náročné se ze stagnace dostat.
Vedoucí práce: Karel Brůna
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses