Komparace vývoje počtu zaměstnanců, vývoje objemu prostředků na jejich platy a vývoje výše jejich průměrných platů dle jednotlivých kapitol státního rozpočtu České republiky s vývojem inflace, průměrné mzdy a mediánové mzdy v České republice ve sledovaném období let 2015-2022 - Čáp, Vilém (2024)
Práce přináší bližší pohled na rozpočtování České republiky v platové oblasti státního rozpočtu, přibližuje jeho zákonitosti, legislativu a související ekonomické koncepty v jednom uceleném dokumentu. Dále komparuje vývoj počtu zaměstnanců, vývoj objemu prostředků na jejich platy a vývoj výše jejich průměrných platů dle jednotlivých kapitol státního rozpočtu České republiky s vývojem inflace (bazické indexy), průměrné mzdy a mediánové mzdy v České republice ve sledovaném období let 2015-2022. Z hlediska celkových hodnot za všechny kapitoly státního rozpočtu docházelo k růstu objemu platových prostředků ve všech letech sledovaného období, a to nad hodnotami mzdového mediánu, vyjma let 2016 (o 0,15 % pod mediánem) a 2022 (o 2,54 % pod mediánem), a nad hodnotami inflace (vyjma roku 2022, kdy vývoj platových objemů o 12,12 % zaostal za inflací). Pohledem celkových hodnot za všechny kapitoly státního rozpočtu docházelo k růstu počtu přepočtených úvazků ve všech letech sledovaného období (vyjma poklesu o 0,02 % v roce 2016), a to pod hodnotami mzdového mediánu. Z hlediska celkových hodnot za všechny kapitoly státního rozpočtu docházelo k vývoji objemu přepočtených úvazků sledovaného období nad hodnotami inflace pouze v letech 2015 a 2020 (o 1,09 %, resp. o 0,03 %). Optikou celkových hodnot za všechny kapitoly státního rozpočtu docházelo k růstu průměrného platu ve všech letech sledovaného období, a to ve většině let sledovaného období nad hodnotami mzdového mediánu (vyjma let 2016: -0,12 %, 2021: -1,51 % a 2022: -3,81 %) a nad hodnotami inflace – vyjma roku 2022 (-13,38 %). V závěru praktické části mj. představuje konkrétní národohospodářská doporučení – např. hradit ze státního rozpočtu platové prostředky pouze za skutečně obsazená místa, zpracovat analýzu vedoucí ke sloučení (a souvisejícímu zrušení) něk