Analýza úspěšnosti fúzí a akvizic v mezinárodním kontextu - Šula, Petr (2024)
Diplomová práce se zabývá měřením a zhodnocením dopadu přeshraničních fúzí a akvizic na hodnotu akcií nabývajících i cílových společností. Předmětem zájmu této práce je především analýza úspěšnosti fúzí a akvizic z krátkodobého časového hlediska, a tudíž cílem analýzy má být zjištění, zda významné události v podobě oznámení a schválení transakce mají na hodnotu akcií zúčastněných společností pozitivní či negativní dopad, respektive zda jsou dané společnosti schopny prostřednictvím těchto transakcí vytvářet hodnotu. V rámci analýzy dopadu transakcí na hodnotu akcií nabývajících společností z provedených výpočtů vyplynulo, že nabývající společnosti skutečně vytvářejí hodnotu, neboť v období oznámení i schválení transakce dosáhl celkový průměrný výnos akcií kladné hodnoty. Doplňkově byla provedena analýza dopadu na akcie cílových společností, jejímž výsledkem byl rovněž pozitivní dopad na hodnotu akcií v období oznámení i schválení transakce. Na základě těchto výsledků tak lze konstatovat, že fúze a akvizice mají pozitivní krátkodobý dopad na hodnotu akcií nabývajících i cílových společností a společnosti na obou stranách transakce jsou tak při vytváření hodnoty v krátkém období úspěšné.