Analýza a srovnání kombinované a silniční přepravy - Goerojo, Martin; Novák, Radek, 1960-; Polák, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Tato diplomová práce si bere za cíl analýzu silniční a kombinované přepravy. Přepravy jsou porovnány z hlediska nákladové náročnosti. Toho je docíleno na základě kalkulace nákladů jednotlivých přeprav vybranou metodikou. Náklady obou přeprav jsou kalkulovány v rámci dvou simulovaných tras, které se liší celkovou vzdáleností a vzdáleností bodů odeslání a doručení od terminálu. To jsou také dva hlavní parametry, které zkoumají hypotézy diplomové práce. Teoretická část se zabývá nejprve problematikou intermodální přepravy a poté přepravou kombinovanou, které tvoří subsystém přepravy intermodální. V rámci těchto kapitol se práce mimo jiné zabývá současnou situací v Evropě a České republice. Dále se teoretická část zaobírá intermodálními přepravními jednotkami a systémy manipulace těchto přepravních jednotek. Nakonec se teoretická část věnuje typům železničních vozů, které jsou využívány v rámci kombinované přepravy. Praktická část se zabývá již zmiňovanou kalkulací nákladů a také sestavením návrhu pravidelné kontejnerové linky. V závěru jsou vyvráceny či potvrzeny hypotézy diplomové práce a shrnuto téma kombinované přepravy. Diplomová práce byla vypracována ve spolupráci se společností Medlog Czech Republic s.r.o.
Vedoucí práce: Radek Novák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses