Analýza mobilních sítí 5G v České republice, jejich stav a rozvoj - Hintner, Jan (2024)
Mobilní sítě jsou hybatelem moderního světa. Tato diplomová práce se zabývá analýzou mobilních sítí páté generace (5G) v České republice, jejich současným stavem a rozvojem. Práce poskytuje ucelený pohled na principy fungování mobilních sítí. V první části jsou představeny teoretické základy mobilních sítí včetně stručné historie, jednotlivých prvků a architektury 4G a 5G sítí. Druhá část se věnuje rešerši zásadních technologií relevantních pro 5G sítě a jejich aktuálnímu využití. Stěžejní částí práce je analýza stavu a rozvoje 5G sítí v České republice. Zkoumá řešení síťové infrastruktury, její technologickou úroveň a dostupné služby. Následuje analýza rozvoje pokrytí 5G sítě v roce 2024 a analýza kvality 5G sítí. Jsou identifikovány rozdíly mezi operátory O2, T-Mobile a Vodafone, které souvisí s jejich strategiemi a investicemi do infrastruktury. Práce se věnuje hodnocení výkonnostních parametrů 5G sítí, jako jsou přenosové rychlosti, latence a konzistence služeb. Dále se zabývá aplikací výsledků analýzy v praxi pro konkrétní skupiny uživatelů a skutečnému využití 5G v praxi. V závěru jsou shrnuta hlavní zjištění a formulována doporučení s cílem maximalizovat přínosy 5G při současném řešení souvisejících rizik. Práce představuje originální a přínosný vhled do aktuální problematiky, který může posloužit jako zdroj informací nejen pro odbornou veřejnost, ale třeba pro zájemce o další výzkum v této oblasti.