Komparativní analýza imigrační politiky USA za prezidentů Trumpa a Bidena : koncept crimmigration - Dauová, Thanh Thao; Votoupalová, Markéta; Blahušová, Anita; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Diplomová práce pojednává o imigrační politice USA za prezidentů Trumpa a Bidena s využitím konceptu crimmigration. Cílem této práce je komplexní porovnání rozdílů v imigrační politice během prezidentského mandátu obou zmíněných amerických prezidentů, přičemž veliká část práce se zabývá analýzou role prezidentů Trumpa a Bidena v procesu sbližování kriminálního a imigračního práva. Práce je rozdělena do čtyř hlavních kapitol, přičemž první část je věnována teoreticko-metodologickým východiskům, kde je věnována pozornost odborným pojmům imigrace, crimmigration a také je v této části práce zahrnuta dichotomie univerzalismus vs. partikularismus. Druhá kapitola je podrobněji zaměřena již na cíle Trumpovy imigrační politiky, naopak následující část obsahuje komplexní analýzu Bidenovy imigrační politiky. Poslední část práce představuje shrnutí výzkumných výsledků zjištěných z provedené komparativní analýzy, přičemž se jedná o hodnotící část práce, kde jsou prezentovány klíčové závěry z mnou provedeného výzkumu. Na samotný závěr napomohla daná analýza k zodpovězení výzkumné otázky: Jak se lišily cíle obou prezidentů v rámci crimmigration a byla jejich imigrační politika účinná v jejich dosažení?
Vedoucí práce: Markéta Votoupalová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses