Data mining na sociální síti X pomocí nástroje NodeXL - Šenk, Martin; Syrovátková, Jana; Kubiš, Václav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tématem této diplomové práce je vyhledávání a získávání dat ze sociální sítě X, a to od volby vhodného nástroje pro získání těchto dat, přes jejich prvotní analýzu, očištění a detailní analýzu, až po vyhodnocení. Jako vzor pro postup této práce byla zvolena metodika CRISP-DM, která byla následně poupravena pro potřeby této práce. Hlavním cílem této práce je vytvoření vzorového postupu pro získávání a zpracování dat ze sociální sítě X, který následně může sloužit pro navazující či obdobné práce s podobným cílem. Jako zvolený nástroj pro splnění tohoto cíle byl vybrán nástroj pro analýzu sociálních sítí NodeXL, který je nadstavbou programu Microsoft Excel. Dalším cílem je seznámení se s vybraným nástrojem NodeXL, a popsání způsobů jeho využití, aby případné další projekty mohly z těchto znalostí čerpat a usnadnit si svou vlastní práci. Třetím cílem je vybrání konkrétního subjektu jakožto tématu dat, se kterými se v této práci pracuje, a na ukázkových datech představit možné zpracování takovýchto dat. Po několika změnách byla jako téma zvolena videohra Baldur’s Gate 3, a konkrétní data byla získána ze sociální sítě X v podobě tweetů a jejich autorů z období od 1. 8. 2023 00:00 do 9. 8. 2023 00:00 pomocí nástroje NodeXL. Všechny tři cíle byly splněny a díky práci na nich byly získány užitečné poznatky pro obdobné projekty, které mohou použít i jiní.
Vedoucí práce: Jana Syrovátková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses