Diskuse francouzských představitelů o roli NATO - Procházka, Matěj (2024)
Diplomová práce analyzuje politický diskurz prezidentů Nicolase Sarkozyho, Françoise Hollanda a Emmanuela Macrona o roli NATO ve vztahu k Evropské obraně. Cílem práce je prostřednictvím metody analýzy diskurzu s počítačem asistovanou obsahovou analýzou identifikovat, analyzovat a interpretovat, jaké role NATO prezidenti Sarkozy, Hollande a Macron ve svém diskurzu konstruují. Ontologickým rámcem práce je sociální konstruktivismus. Použitá metoda kombinuje prvky kvalitativní a kvantitativní analýzy politického diskurzu. Práce je rozdělena na dvě části. První, teoreticko-metodologická část, představuje sociální konstruktivismus, politický diskurz a jeho zkoumání, metody analýzy diskurzu a výzkumný postup. Druhá, empirická část, prezentuje výsledky zkoumání v podobě geneze diskurzu, která je rozdělena do tří kapitol dle prezidentů. V poslední kapitole je provedena diskuze a jsou zde představeny jednotlivé role NATO, které ve svém diskurzu jednotliví prezidenti konstruovali. Výsledky ukazují, že žádný z vybraných prezidentů roli NATO ve vztahu k Evropské obraně neodmítá a NATO je považováno za relevantní. Každý z prezidentů měl ale odlišnou představu o podobě a obsahu role NATO. Prezident Sarkozy zdůrazňoval komplementaritu mezi NATO a Evropskou obranou. Prezident Hollande prezentoval NATO jako prostor pro budování Evropské obrany, a president Macron akcentoval kompatibilitu a později komplementaritu NATO s důrazem na silnou Evropskou obranu s cílem dosažení evropské strategické autonomie v dlouhodobém horizontu.