Věrnostní program firmy Lidl - Nguyen, Van Thang; Zeman, Jiří; Filipová, Alena, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou věrnostního programu Lidl Plus firmy Lidl. Práce se zaměřuje na teoretické základy marketingové komunikace a věrnostních programů, jejich historický vývoj a aktuální trendy. Hlavním cílem práce je analyzovat využívání aplikace Lidl Plus mezi českými a německými zákazníky, identifikovat důvody jejich (ne)využívání a navrhnout doporučení pro zlepšení programu na základě kvantitativního a kvalitativního výzkumu. Data pro analýzu byla získána prostřednictvím dotazníkového šetření a polostrukturovaných rozhovorů s respondenty. Výsledky ukazují, že mezi českými a německými uživateli aplikace není markantní rozdíl. Zjištění poskytují cenné poznatky o efektivitě věrnostních programů a nabízejí doporučení pro optimalizaci marketingových strategií společnosti Lidl.
Vedoucí práce: Jiří Zeman
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses