Analýza vlivu kostýmního výtvarnictví v populárních filmech 21. století na současné módní trendy - Tasakova, Anna (2024)
Abstrakt Předmětem zkoumání této bakalářské práce je kostýmní výtvarnictví a jeho propojení s módou. Hlavním cílem práce je určení toho, jaký přínos mělo kostýmní výtvarnictví v populárních filmech 21. století na současné módní trendy. V teoretické části jsou uvedeny informace o módě a filmovém kostýmovém designu, kde je důraz kladen na vliv konkrétních snímků a filmových celebrit. Dále je v práci realizována případová studie, která je zaměřena na analýzu pěti vybraných filmů. Jimi jsou Matrix (1999), Charlie's Angels (2000), Velký Gatsby (2013), Duna (2021) a Barbie (2023). Z ní vyplynulo, že mohou filmové kostýmy pronikat do módního světa a přetrvávat jako módní trend delší dobu. To se projevilo trendem na dlouhé kabáty a malé sluneční brýle z filmu Matrix, popularitou večírků v stylu Gatsbyho, vznikem stylu Y2K na základě oblečení hlavních hrdinek Charlie’s Angels, propojením praktických a estetických funkcí oblečení jako ve filmu Duna a také vznikem tzv. barbiecoru. Výsledky případové studie potvrdilo dotazníkové šetření s účastí 31 respondentů, které ukázaly, že kultovní filmy a ikonické postavy ovlivňují vnímání módy a mohou způsobit změny stylu oblékání široké veřejnosti. Více než polovina respondentů si často všímá filmových kostýmů, což ukazuje na jejich vysokou hodnotu z pohledu formování vizuální estetiky. V poslední době měli podle dotázaných nejvýraznější kostýmy hrdiny filmů Duna (2021), Poor Things (2023) a seriálu Bridgerton (2020).