Risk adjustment neživotního pojištění dle standardu IFRS17 - Palowská, Petra (2025)
V lednu 2023 vstoupil v platnost nový mezinárodní standard finančního reportingu IFRS 17 o pojistných smlouvách. Standard s sebou přinesl mnoho specifik, kterými se pojišťovny musí řídit. Tato diplomová práce se věnuje významné části standardu, a to rizikové přirážce (z angl. risk adjustment) a také metodám, které jej stanovují. Popisuje přístup standardu IFRS 17 k rizikové přirážce nefinančního rizika, na které je aplikována. Metodami stanovení rizikové přirážky, kterými se tato diplomová práce zabývá jsou Value at Risk, Tail Value at Risk a Cost of Capital.