Možnosti a meze secesionismu v Jemenu - Kroček, Filip (2024)
Tato diplomová práce se zabývá možnostmi vzniku nového státu Jižního Jemenu, s ohledem na politické, historické a právní aspekty této problematiky. Cílem je prozkoumat, zda Jižní Jemen splňuje podmínky pro legitimitu secese podle remediální teorie. K řešení byla použita kvalitativní případová studie a operacionalizace Buchananovy remediální teorie, která zahrnuje devět podmínek pro legitimitu secese. Výsledky výzkumu ukazují, že Jižní Jemen splňuje několik klíčových podmínek pro legitimitu secese, včetně dlouhodobého porušování lidských práv, práva na sebeurčení a historického precedentu nezávislého státu. Práce přispívá k hlubšímu pochopení specifických okolností a detailů jednotlivých podmínek pro legitimitu secese a nabízí nový pohled na možnosti vzniku Jižního Jemenu jako samostatného státu.