Možnosti a meze secesionismu v Jemenu - Kroček, Filip; Přikryl, Pavel; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Tato diplomová práce se zabývá možnostmi vzniku nového státu Jižního Jemenu, s ohledem na politické, historické a právní aspekty této problematiky. Cílem je prozkoumat, zda Jižní Jemen splňuje podmínky pro legitimitu secese podle remediální teorie. K řešení byla použita kvalitativní případová studie a operacionalizace Buchananovy remediální teorie, která zahrnuje devět podmínek pro legitimitu secese. Výsledky výzkumu ukazují, že Jižní Jemen splňuje několik klíčových podmínek pro legitimitu secese, včetně dlouhodobého porušování lidských práv, práva na sebeurčení a historického precedentu nezávislého státu. Práce přispívá k hlubšímu pochopení specifických okolností a detailů jednotlivých podmínek pro legitimitu secese a nabízí nový pohled na možnosti vzniku Jižního Jemenu jako samostatného státu.
Vedoucí práce: Pavel Přikryl
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses