Regulace lobbingu na federální a provinciální úrovni v Kanadě - Vaňková, Karolína (2024)
Lobbing je klíčovou součástí demokratických systémů ovlivňující tvorbu zákonů a politik. Tato diplomová práce s názvem „Regulace lobbingu na federální a provinciální úrovni v Kanadě“ porovnává federální a provinční regulace lobbingu prostřednictvím komparativní analýzy. Cílem je zjistit, jak se provinční regulace inspirují federální úpravou a v čem se liší. Práce kombinuje deskriptivní a komparativní metody, zaměřuje se na historický vývoj a současné legislativní rámce. Analýza identifikuje silné a slabé stránky regulací a propojuje teoretické poznatky s praktickou analýzou, čímž přispívá k hlubšímu porozumění regulace lobbingu v Kanadě. Z práce vyplývá, že federální Zákon o lobbingu slouží jako inspirace pro jednotlivé provincie, které však přizpůsobují své lobbingové zákony specifikům vlastní jurisdikce. Výsledkem jsou různé přístupy, zejména v definici lobbistů a prahových hodnotách pro jejich registraci. Provincie se shodují na povinnosti transparentní registrace lobbistů a zveřejňování informací o jejich činnostech, avšak rozdíly existují v časových obdobích pro registraci a přechodných obdobích pro bývalé veřejné činitele. Analýza ukazuje, že regulace lobbingu v Kanadě jsou tedy konzistentní, ale přizpůsobené regionálním potřebám a prioritám.