Nadobúdanie štátneho občianstva členských štátov EÚ v judikatúre Súdneho dvora EÚ. - Némethová, Nikola (2024)
Táto práca je venovaná problematike nadobúdania štátneho občianstva členských štátov Európskej únie v judikatúre Súdneho dvora EÚ. Keďže príslušníci členských štátov EÚ automaticky disponujú občianstvom EÚ, práca sa zaoberá aj týmto inštitútom. V prvej kapitole objasňuje základné pojmy potrebné k práci s rozsudkami SD. Zhrňuje tiež práva a povinnosti vyplývajúce z postavenia občana EÚ. Druhá kapitola oboznamuje čitateľov so samotným Súdnym dvorom EÚ a jeho rozhodovacím procesom. Posledná kapitola analyzuje konkrétne rozsudky vydané SDEÚ. Cieľom práce je zhodnotiť výklad SD. Za týmto účelom je stanovená hypotéza, že prístup SD je v porovnaní so stanoviskami generálnych advokátov viac konzervatívny.