Nadobúdanie štátneho občianstva členských štátov EÚ v judikatúre Súdneho dvora EÚ. - Némethová, Nikola; Grmelová, Nicole, 1975-; Tomčiak, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Táto práca je venovaná problematike nadobúdania štátneho občianstva členských štátov Európskej únie v judikatúre Súdneho dvora EÚ. Keďže príslušníci členských štátov EÚ automaticky disponujú občianstvom EÚ, práca sa zaoberá aj týmto inštitútom. V prvej kapitole objasňuje základné pojmy potrebné k práci s rozsudkami SD. Zhrňuje tiež práva a povinnosti vyplývajúce z postavenia občana EÚ. Druhá kapitola oboznamuje čitateľov so samotným Súdnym dvorom EÚ a jeho rozhodovacím procesom. Posledná kapitola analyzuje konkrétne rozsudky vydané SDEÚ. Cieľom práce je zhodnotiť výklad SD. Za týmto účelom je stanovená hypotéza, že prístup SD je v porovnaní so stanoviskami generálnych advokátov viac konzervatívny.
Vedoucí práce: Nicole Grmelová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: evropská ekonomická integrace [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses