Správní rada akciové společnosti - Uiblein, Oliver (2024)
Bakalářská práce se zabývá problematikou správní rady v akciové společnosti. 1. 1. 2021 vyšla novelizace zákona, která upravila fungování monistického systému v České republice. Správní rada je nově jediným povinně zřizovaným orgánem, který přebírá funkce řídící i kontrolní. Česká legislativa se díky této změně snažila přiblížit světovým modelům, pro které je monistický systém tradiční. Cílem této bakalářské práce je zjistit, jaké jsou hlavní shody a odlišnosti ve fungování správní rady akciové společnosti v ČR, Francii a Spojených státech amerických a dále identifikovat základní výhody a nevýhody monistického systému uspořádání orgánů akciové společnosti.