Řízení rizik v krátkodobých a dlouhodobých obchodních smlouvách - Krouparová, Tereza (2024)
Tato diplomová práce se zabývá komplexním řízením rizik v obchodních transakcích, které je nezbytné pro moderní a úspěšné podnikání. Dobře strukturované obchodní vztahy s vhodnými opatřeními k řízení rizik mohou významně ovlivnit finanční stabilitu a konkurenční pozici společnosti. Práce se soustředí na obchodní závazky a vztahy mezi podnikateli a zaměřuje se především na řízení smluv, jež hraje zásadní roli v rámci celkového řízení rizik. Efektivní řízení smluv zajišťuje plnění všech smluvních závazků, včasné rozpoznání a podchycení potenciálních právních a obchodních rizik a zavedení vhodných smluvních opatření k jejich zmírnění. Jsou zde rozlišovány smlouvy dlouhodobé a krátkodobé a jejich dopad nejen na strategii společností při řízení smluvních rizik. Jednotlivé smluvní typy jsou dále porovnávány na základě několik kritérií, mezi které patří časový rámec, řízení rizik i smluvní vyjednávání. Cílem této práce je prozkoumat a ověřit účinnost různých metod a nástrojů řízení rizik v krátkodobých i dlouhodobých obchodních smlouvách. Práce se soustředí na identifikaci hlavních rizik, která mohou ovlivnit plnění smlouvy, a na návrh opatření ke zmírnění těchto rizik. Prostřednictvím analýzy a kritického přehledu dostupných tuzemských i zahraničních zdrojů, právních předpisů a případových studií poskytuje komplexní pohled na problematiku řízení rizik v obchodních smlouvách.