Aplikace pro doporučování cen ubytování - Hála, Jan (2024)
Diplomová práce zkoumá oblast revenue managementu a problematiku určování cen pro ubytovací zařízení. Stanovení správných cen kriticky ovlivňuje ziskovost podniku, ale množství faktorů ovlivňujících poptávku z něj činí velmi náročnou disciplínu. Společnost Previo s.r.o. zaměřená na tvorbu softwarových řešení pro malé a střední podniky projevila zájem o vývoj softwarového řešení, které by umožnovalo získat cenová doporučení na základě zvážení vhodných hledisek. Hlavním cílem práce je navrhnout a implementovat vlastní aplikaci sloužící pro doporučování cen pokojů ubytovacích zařízení. Prvním dílčím cílem je vybrat vhodné parametry pro cenovou optimalizaci, druhým dílčím cílem je zvolit vhodný algoritmus pro doporučování cen a třetím dílčím cílem je vytvořit API rozhraní pro komunikaci s hotelovými systémy. Pro splnění hlavního cíle práce byla využita metodika MMSP-AV pro návrh a implementaci aplikace, přičemž byl použit programovací jazyk Python, framework Django a algoritmus strojového učení XGBoost. Vhodné parametry byly vybrány po konzultaci s odborníky v oblasti stanovování cen pro ubytovací zařízení. Vhodný algoritmus byl zvolen na základě systematické literární rešerše a během implementace bylo vytvořeno požadované API rozhraní. V rámci práce bylo provedeno také uživatelské a funkční testování, během kterého byla ověřena použitelnost vyvinutého řešení. Výsledkem diplomové práce je funkční prototyp aplikace, který na základě vstupních hodnot parametrů pro jednotlivé typy pokojů ubytovacích zařízení vhodně navrhuje cenová doporučení, která je možné využít jako podklad pro cenovou optimalizaci. Zdrojový kód aplikace je volně dostupný pod licencí MIT, přičemž je umístěn na repozitáři GitLab.