Práva a povinnosti cestovních kanceláří vůči spotřebiteli - Hodač, Martin; Janeček, Petr; Chaloupková, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Tato práce řeší práva a povinnosti cestovních kanceláří vůči spotřebiteli. Hlavním cílem je analyzovat nabídku cestovních kanceláří na internetu a zjistit míru splnění zákonem daných podmínek. K naplnění cíle byla použita metoda desk research, obsahová a statistická analýza, online mystery shopping a strukturované rozhovory. První dvě kapitoly se zabývají legislativním rámcem pro podnikání v cestovním ruchu, specifika pro cestovní kanceláře a vlivem legislativy na marketingový mix cestovní kanceláře. Třetí kapitola popisuje metodiku analýzy a výzkumu, jejichž výsledky jsou poté popsány v následujících dvou kapitolách. Z výsledků vyplívá, že valná většina cestovních kanceláří neinformuje dostatečně své spotřebitele při nabídce zájezdů na internetu. Výsledky online mystery shoppingu naznačují, že problémem může být také nepřehlednost internetových stránek.
Vedoucí práce: Petr Janeček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses