Praní peněz prostřednictvím kryptoměn a možnosti jejich detekce - Mencák, Lukáš; Černý, Jan; Molnár, Zdeněk, 1939-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Diplomová práce se zabývá možnostmi detekce podezřelých transakcí připomínající praní peněz pomocí kryptoměn. Cílem práce je analyzovat scénáře spojené s praním peněz pomocí kryptoměn a navrhnout principy pro detekci těchto operací. Práce je rozdělena do několika kapitol, z nichž se každá věnuje specifickému aspektu problematiky – od úvodu do problematiky, přes analýzu současných regulací, až po návrh a implementaci detekčních metod, které vedly k vytvoření prototypu aplikace pro detekci podezřelých transakcí. Hlavní přínos práce náleží v demonstraci implementace navržených metody k detekci podezřelých transakcí. Finální model dosahuje vysoké účinnosti při identifikaci podezřelých transakcí, a to díky použití kombinace konvoluční grafové sítě, Isolation Forest, One-Class SVM a částečně řízeného učení s pseudo-značkami. Přínos této práce je významný především pro subjekty přijímající digitální aktiva, jelikož poskytuje vhled, jakým způsobem mohou být implementovány nástroje pro detekci podezřelého chování prostřednictvím transakcí kryptoměn.
Vedoucí práce: Jan Černý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: vývoj informačních systémů [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses