Hodnocení klasifikačních metod na nevyvážených datových souborech - Šimůnek, Jan (2024)
Tato diplomová práce se zaměřuje na analýzu výkonnosti různých klasifikačních metod při práci s nevyváženými datovými soubory. Zkoumá vliv technik vyvážení dat, jako jsou SMOTE, undersampling a oversampling, na výkonnost klasifikačních modelů. Hlavním cílem je zjistit, zda tyto techniky skutečně zlepšují predikční schopnosti klasifikačních modelů. Studie se soustředí na tři konkrétní klasifikační metody: logistickou regresi, Random Forest a Hellinger Distance Decision Tree (HDDT), a sleduje, na jakých datech jsou nejúčinnější. Dále se analyzuje využití Leave-One-Out Cross-Validation (LOOCV) a stanovení prahu pomocí kvantilu jako metod pro hodnocení modelů.