Vyhodnocení agenta SARSA v testu algoritmického IQ - Kurek, Pavel; Vadinský, Ondřej; Hoza, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
například Turingovým testem, který však není bez problémů. Jeho binární povaha není ideální pro porovnávání velmi podobných systémů, kde je potřeba exaktní metrika. Takovou metriku nabízí AIQ test, který je stěžejním bodem této práce. Bakalářská práce se zabývá analýzou výkonnosti agentů posilovaného učení, konkrétně algoritmů SARSA a SARSA(λ), a jejich následnou evaluací pomocí AIQ testu, který slouží jako praktická aproximace teorie univerzální inteligence. Práce má teoretickou část, která uvádí do obou stěžejních témat syntézou klíčové literatury. Mezi nejdůležitější zdroje se řadí u problematiky vyhodnocování umělých systémů práce od Legg & Veness (2013) a dizertační práce od Vadinského (2018 b). Pro posilované učení byla při syntéze hlavním zdrojem kniha Sutton & Barto (2014), která popisuje každý prvek posilovaného učení do hloubky. Uvedení do kontextu tématiky je nutné pro pochopení práce jako celku. Praktické části práce se věnuji v závěru druhé kapitoly, kde popisuji, jak jsem implementoval agenty, což dále rozvádím ve třetí kapitole. Poslední kapitola se věnuje praktickým experimentům, kde si kladu výzkumné otázky a analyzuji výsledky. •Jak si vede SARSA a její rozšíření SARSA(λ) vůči dalším agentům otestovaným v AIQ testu? •Jak si vede SARSA a její rozšíření SARSA(λ) konkrétně vůči agentům Q-learningu? •Jaký je vliv jednotlivých parametrů na výsledky? Výsledky experimentů ukazují zajímavý fenomén, který by stálo za to více prověřit do budoucna. A to, že agenti SARSA a SARSA(λ) dosahují rozdílných úrovní výkonnosti, přičemž agent SARSA(λ) vykazuje o něco horší výsledky než základní verze SARSA. Mimo zmíněného fenoménu se agent choval podle předpokladu a výkon byl slabší než u agenta Q-learningu. Právě díky předpokládanému chování, které nastalo, mů
Analýza vlivu parametrů odhalila, že hodnoty parametrů mohou výrazně ovlivnit výkonnost agentů hlavně v extrémních hodnotách u stanoveného intervalu. Závěrem práce jsou prezentovány výsledky a představeny způsoby možného navazujícího výzkumu této problematiky.
Vedoucí práce: Ondřej Vadinský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses