Cloud computing : globální příležitost nebo hrozba pro firmy - Písecká, Tereza; Čajka, Radek, 1983-; Zezula, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Tato diplomová práce se zabývá významem implementace cloudových služeb z pohledu pozitivních i negativních aspektů a jejich vlivem na podniky. Cílem práce je posoudit cloud computing jako strategickou příležitost a zjistit, zda lze integrovat cloudové služby do podnikových procesů bez významných rizik a s maximálním využitím jejich potenciálu. Literární rešerše se zaměřuje na přehled základních charakteristik cloudových služeb, včetně distribučních modelů, modelů nasazení a jejich dopadů na výkonnost podniku. Dále poskytuje globální přehled trhu cloudových služeb, analýzu trhu veřejného cloudu, aktuální trendy a charakteristiky evropského trhu, včetně regulací a využití cloudových služeb v EU. Praktická část práce se soustředí na komplexní přehled silných a slabých stránek cloudových technologií, stejně jako na příležitosti a hrozby pomocí SWOT analýzy. Tato část poskytuje organizacím faktory, které je potřeba před implementací detailně zhodnotit, aby bylo možné definovat slabá místa a unikátní potřeby podniku. Závěrečná část práce se zaměřuje na samotný proces implementace cloudu, zahrnující podstatné kroky potřebné pro úspěšnou migraci cloudových služeb do podnikového prostředí. Jsou zde uvedeny hlavní výzvy spojené s přechodem na cloud a vybrané případové studie, které demonstrují praktické zkušenosti a strategie různých společností. Tato část poskytuje přehled konkrétních kroků pro úspěšnou implementaci s minimálním výskytem neočekávaných rizik.
Vedoucí práce: Radek Čajka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses