Právní a etické aspekty reklamy na sociálních sítích - Rožcová, Petra (2024)
Tato diplomová práce se zabývá rolí práva a etiky v regulaci reklamy na sociálních sítích, s důrazem na právní předpisy v České republice, Evropské unii a Spojených státech. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí: deskriptivně-analytické a komparativní. První část poskytuje detailní analýzu právního a etického rámce regulace reklamy na sociálních sítích, včetně případových studií a rozhovoru s expertkou na reklamní právo. Druhá část se zaměřuje na porovnání přístupů České republiky a Spojených států k této problematice. Závěry odhalují, že současné české právní předpisy v oblasti regulace reklamy na sociálních sítích jsou nedostatečné. Jako ideální se jeví přijetí specifických právních úprav inspirovaných francouzským modelem a zřízení nové samoregulační organizace zaměřené na kontrolu a transparentnost reklamy na sociálních sítích. Tato opatření jsou klíčová pro vytvoření bezpečného a transparentního prostředí pro uživatele a pro posílení ochrany spotřebitelů před nekalými reklamními praktikami.