Optimalizace přiřazování paletových pozic ve skladu logistické společnosti - Borňás, Erik; Fábry, Jan, 1967-; Kuncová, Martina, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Od aplikace kvadratického přiřazovacího problému může člověka odradit jeho výpočetní složitost, jelikož se jedná o NP-obtížný problém. Tato práce se však zaměřuje na aplikaci metody Fast Approximte Quadratic Programming, která dokáže ve velmi krátkém čase nabídnout uspokojivé přípustné řešení tohoto problému. V práci je řešena taková úloha nad daty ze skladu, ve kterém probíhá pickování artiklů ze skladových pozic. Skladovaným artiklům je na základě dat o jejich vzájemném výskytu ve stejných okružních cestách pickerů a vzdálenostech mezi jednotlivými paletovými pozicemi fixně přiřazena pozice. Následně je kvalita tohoto přiřazení kvantifikována jako celkový součet všech délek cest pickerů za určité období. Ty jsou počítány jako součet optimálních řešení úloh obchodního cestujícího na modelu skladu jako orientovaného grafu. Dalším krokem této práce je analýza cest zaměstnanců skladu při nahrazení současně praktikovaného jednosměrného procházení jednotlivých uliček optimálními cestami, při kterých je zaměstnancům umožněno obousměrné procházení uliček a i měnit směry cest, tedy bez uvažování orientací hran modelu tohoto skladu.
Vedoucí práce: Jan Fábry
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses