Data Management v prostředí RPA - Marková, Hana (2024)
Předmětem této práce je využití Data Managementu v prostředí Robotické procesní automatizace neboli RPA. Práce se věnuje problematice zajištění kvalitní správy a řízení dat v prostředí RPA. Cílem této diplomové práce je vytvořit sadu doporučení pro aplikaci Data Managementu v rámci implementace RPA a ověřit tato doporučení na základě konkrétní implementace RPA. Sada doporučení je definována na základě rešerše v oblasti Data Managementu a Robotické procesní automatizace. V rámci rešerše byl využit DAMA-DMBOK rámec, který definuje standardy a postupy pro správu dat. Doporučení jsou nejprve stanovena pro jednotlivé oblasti Data Managementu a následně jsou sesumírována do sady doporučení. Definovaná sada doporučení je ověřena pomocí kvalitativního výzkumu formou případové studie podle Yin. Případová studie se zabývá dvěma případy implementace RPA v bankovním prostředí, na kterých jsou stanovená doporučení studována a v závěru je zhodnocena jejich role v jednotlivých případech. Implementace RPA pro sledované případy je provedena pomocí nástroje Blue Prism, který je rovněž představen v této práci. Přínosem této práce je ověřená sada doporučení pro aplikaci Data Managementu v prostředí RPA.