Podpora zaměstnávání zdravotně postižených osob na trhu práce v ČR - Nováková, Lenka (2024)
Předkládaná diplomová práce přináší vhled do problematiky zaměstnávání osob se zdravotním postižením na trhu práce v České republice. Cílem této práce je na základě analýzy současných nástrojů pro podporu zaměstnávání OZP identifikovat nedostatky, které se vyskytují na trhu práce v ČR v segmentu OZP a následně formulovat vlastní návrhy a doporučení, jejichž realizace by mohla vést k lepší zaměstnatelnosti OZP na trhu práce v ČR. Stanovený cíl je naplněn prostřednictvím dotazníkového šetření, které bylo určeno právě pro osoby se zdravotním postižením a osoby zdravotně znevýhodněné. Po uskutečnění a vyhodnocení výzkumu došlo k odhalení nedostatků. Mezi ty nejzávažnější patří nedostatečné množství volných pracovních míst vhodných pro OZP, u nichž je nutná úprava dle jejich individuálních potřeb a rovněž informovanost samotných osob s hendikepem. Závěrem jsou prezentovány vlastní návrhy a doporučení, které reflektují zjištěné nedostatky.