Imigrační politika ve Francii během prvního volebního období Emmanuela Macrona - Matuščáková, Mirka (2024)
Tato bakalářská práce se věnuje tématu imigrační politiky ve Francii během prvního volebního období Emmanuela Macrona. Cílem této práce je prostřednictvím analýzy teoretických modelů imigrační politiky a následně provedené imigrační politiky mezi lety 2017 a 2022 zjistit, jaký model imigrační politiky převládal během Macronova prvního volebního období. Dále se práce zaměřuje na analýzu předvolebních slibů ohledně imigrace a azylu v Macronově předvolební kampani a jejich vlivu na zvolený model imigrační politiky. V práci jsou také důkladně prozkoumány ty nejvýznamnější změny v přistěhovalecké politice Francie. V závěru práce je kriticky zhodnoceno, zda Macron svým slibům a očekáváním dostál, nebo zda se imigrační politika během jeho vlády upřela jiným směrem.