Útoky na heslá - Ďurovič, Roman (2024)
Diplomová práca sa zaoberá politikou hesiel a útokmi na heslá. Hlavným cieľom práce je vykonať penetračné testovanie na heslá prostredníctvom softvéru pre prelomenie hesiel a navrhnúť nápravné opatrenia pre zlepšenie kybernetickej bezpečnosti v testovanej spoločnosti. Ďalšími čiastočnými cieľmi diplomovej práce je analyzovať normy a regulácie, ktoré upravujú heslovú politiku, analyzovať jednotlivé parametre heslovej politiky, analyzovať a porovnať metódy zabezpečenia, akými sú šifrovanie a hashovanie a porovnať softvér Hashcat, ktorý bude použitý pri penetračnom testovaní s iným softvérom, ktorý sa používa na prelomenie hesiel. Ďalším čiastočným cieľom je zmerať približný čas, ktorý je potrebný pre prelomenie hesiel s rôznou dĺžkou, rôznou komplexitou a rôznou hashovacou funkciou a sledovať ako sa tento čas bude meniť. Metódami pozorovania, analýzy a komparácie boli dosiahnuté jednotlivé ciele. Prínosom práce sú navrhnuté nápravné opatrenia na základe identifikovaných zraniteľností, podľa ktorých môže firma postupovať pri zabezpečovaní svojho kybernetického priestoru. Vykonané penetračné testy môžu slúžiť ako poznatok pre ďalšie spoločnosti, ktoré podliehajú rovnakému zabezpečeniu ako testovaná firma a majú záujem o lepšie zabezpečenie svojej spoločnosti z kybernetického hľadiska. Prínosom bolo taktiež objasnenie jednotlivých požiadaviek na zabezpečenie účtov, ktoré musia spoločnosti splniť pre certifikáciu normou ISO 27001 a ostatnými spomenutými. Jednotlivé útoky, ktoré boli vykonané v rámci penetračných testov sú aplikovateľné na rôzne zložité zahashované heslá. Diplomová práca je rozdelená na dve časti: teoretickú a praktickú. Teoretická časť sa zaoberá jednotlivými normami a reguláciami, ktoré upravujú bezpečnostnú politiku spoločnosti, ďalej rámcami, normami a štandardmi, ktoré sú zúžen