Zemní plyn v energetické bezpečnosti Česka a Slovenska - Dohnal, Petr (2024)
Hlavním cílem této bakalářské práce je zhodnotit úroveň, vývoj a směřování energetické bezpečnosti Česka a Slovenska se zaměřením na zemní plyn mezi lety 2013 a 2022. Práce začíná teoreticko-metodologickou částí, která se zaměřuje na vymezení definice energetické bezpečnosti, význam zemního plynu, včetně jeho specifik, a metodologický rámec objasňující následné zkoumání našeho tématu. Druhá, praktická část práce se poté metodou analýzy a komparace věnuje konkrétním aspektům zemního plynu v energetické bezpečnosti Česka a Slovenska, a to z pohledu fyzické dostupnosti, cenové dostupnosti, zásobníků zemního plynu, koncepce plynárenství a kontextu politik Evropské unie.