Reporting plýtvání potravinami v rámci ESG v českém a norském retailingu - Brožová, Tereza; Mokrejšová, Veronika, 1985-; Zeman, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Cílem mé diplomové práce bylo navrhnout doporučení pro české retailingové řetězce v oblasti reportingu o plýtvání potravinami. Aktuálnost daného tématu demonstruje zavedení nové směrnice Evropské unie-CSRD. Ta má za cíl udělat z nefinančního reportování nezbytnou součást působení firmy. Výzkum byl proveden na základě analýzy reportů o udržitelnosti největších českých a norských maloobchodních řetězců. Byly zaznamenány pojmy a výroky týkající se problematiky plýtvání potravinami. Ty byly následně rozděleny do kategorií vytvořených podle ESG problematiky. Na závěr analýzy byly porovnány výsledky českých a norských maloobchodních řetězců. Výzkum ukázal, že norské maloobchodní řetězce reportují o plýtvání potravinami podrobněji než české řetězce. Norské reporty obsahují více specifických dat. České řetězce se zaměřují spíše na uvádění pozitivních informací a marketingových frází. Tyto informace jsou méně specifické. Na základě výsledků výzkumu byly navrženy doporučení pro české retailingové řetězce. Doporučení byly sestavena podle požadavků směrnice CSRD, iniciativy Food Loss & Waste Protocol a na základě vlastního názoru, který jsem si udělala během analýzy jednotlivých reportů. Nejdůležitější doporučení: Srozumitelně demonstrovat naměřené hodnoty. Jasně specifikovat cíle týkající se snižování plýtvání potravinami. Uvádět klíčové informace, jako je množství potravinového odpadu a neprodaných potravin v průběhu let a způsoby zpracování.
Vedoucí práce: Veronika Mokrejšová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses