Vliv genderové politiky na peacekeepingovou misi OSN UNMIL v Libérii - Dvořáčková, Nikola; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Přikryl, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Diplomová práce se zabývá dopady politiky genderové rovnosti na průběh a výsledky peacekeepingové mise OSN v Libérii (UNMIL). Zaměřuje se na důvody vzniku mise UNMIL, hodnotí úspěšnost integrace genderové rovnosti a analyzuje vliv mise na postavení žen v liberijské společnosti. Identifikuje hlavní výzvy, kterým mise čelila, a vyvozuje ponaučení pro budoucí peacekeepingové operace OSN z hlediska integrace genderové perspektivy a podpory rovnosti pohlaví. Výzkum je založen na kvalitativní analýze dat týkajících se genderové politiky mise UNMIL, jednotlivých rezolucí Rady bezpečnosti OSN k misi a genderových iniciativ mise UNMIL v Libérii. Výsledky práce poskytují hluboký vhled do činnosti mise UNMIL s cílem identifikovat vliv genderové politiky na průběh peacekeepingové mise UNMIL a na postavení a práva liberijských žen.
Vedoucí práce: Jan Martin Rolenc
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses