Sociální sítě jako nástroj zahraniční politiky : Případová studie Zelenského komunikace - Krejčová, Kristýna (2024)
Tato diplomová práce analyzuje komunikační strategii ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na sociální síti X (dříve Twitter) během druhého roku ruské invaze na Ukrajinu (2023). Cílem je zjistit, jak Zelenskyj využívá tuto platformu k ovlivňování vnímání války a mobilizaci podpory. Práce kombinuje kvantitativní a kvalitativní metody obsahové analýzy s kritickou diskurzivní analýzou. Teoretická část práce představuje klíčové koncepty digitální diplomacie, mediálního rámování, rétorických strategií a jejich využití v politické komunikaci. Metodologická kapitola popisuje výzkumný design, metody sběru dat a analýzy. Následující kapitola se věnuje analýze obsahu Zelenského příspěvků, identifikaci dominantních témat, typů obsahu, cílových skupin a emočního zabarvení. Dále zkoumá rámování konfliktu a jeho aktérů a analyzuje Zelenského rétorické strategie, včetně využití obrazných pojmenování a stylistických prostředků. Poslední část se zaměřuje na analýzu zapojení publika a sentimentu reakcí. Výsledky ukazují, že Zelenskyj efektivně využívá kombinaci rétorických strategií ethos, pathos a logos k posílení své autority a vytvoření emocionálního spojení s publikem. Jeho příspěvky jsou převážně pozitivně laděné a zaměřují se na mobilizaci mezinárodní podpory, motivaci ukrajinských občanů a zdůrazňování zahraniční pomoci.