Role WHO v pandemii covidu-19 : Případová studie ČR - Ho, Anna (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na roli Světové zdravotnické organizace (WHO) během pandemie covidu-19 s důrazem na případovou studii České republiky (ČR). Cílem práce je empiricky ověřit důvod selhání konceptu státní transformace jako nástroje globálního řízení (GGST) během pandemie. Teoretická část zkoumá teorii globálního zdravotního řízení (GHG) a roli WHO a státu jako klíčového aktéra, přičemž poskytuje pohled, kterým GGST tyto prvky zkoumá. Empirická část analyzuje politicko-ekonomický kontext českého zdravotnického systému, implementaci doporučení WHO v ČR a úspěšnost ČR v boji proti covidu-19. Zjištění ukazují, že navzdory určitému souladu s doporučeními WHO byla účinnost opatření ovlivněna vnitřními kapacitami ČR, což empiricky dokazuje selhání GGST. Nicméně, ne všechna selhání během epidemie covidu-19 v ČR lze vysvětlit selháním GGST. Práce přináší nové poznatky o vlivu WHO na národní politiky během mimořádných událostí a zkoumá, zda je státní transformace nezbytná pro efektivní globální zdravotní řízení.