Zhodnocení efektivnosti možností financování výzkumných projektů prostřednictvím veřejné podpory ve státní správě. - Krausová, Mária (2024)
Tato práce pojednává o definování veřejné podpory jako formě podpory týkající se všech oblastí hospodaření v České republice. Jednou z významných částí je veřejná podpora výzkumu, vývoje a inovací, zaměřená na podporu výzkumných programů. V teoretické části se práce věnuje vysvětlením základních pojmů v oblasti vědy, výzkumu a inovacích, možnostem získání účelové nebo institucionální podpory. Cílem praktické části této práce je studovat problematiku veřejné podpory v národním hledisku především se zaměřením na výzkum, vývoj a inovací a zhodnotit efektivnost možností financování výzkumných projektů prostřednictvím veřejné podpory ve státní správě. Práce je zacílena na zjištění odpovědi na otázku, jak zjednodušit dosavadní celkový proces podávání žádostí o veřejnou podporu. Analýza vyhodnocení dotazníku ukázala, že hlavní překážkou efektivního fungování procesu podávání žádostí o veřejnou podporu je administrativní zátěž, a to jak ze strany uchazečů o veřejnou podporu, tak ze strany poskytovatele veřejné podpory.