Vnímání CSR aktivit společnosti IKEA spotřebiteli - Šebetková, Gabriela (2024)
Tato diplomová práce se zabývá tématem společenské odpovědnosti firem a vlivem komunikace CSR aktivit na vnímání a chování spotřebitelů. Cílem této práce je na případu společnosti IKEA ověřit vztah mezi CSR aktivitami a komunikací firmy a jejich vlivu na vnímání značky a chování spotřebitelů. Společenské odpovědnost je v práci zkoumána ve vztahu k vybraným aspektům spojeným se značkou, jako brand image, brand loyalty, brand equity a výsledné nákupní rozhodování spotřebitelů. Praktická část práce sestává z analýzy vybraných komunikačních kanálů společnosti IKEA z hlediska přístupnosti CSR informací, intenzitě komunikace spojené s odpovědnými tématy a obsahu této komunikace. Na tuto část pak navazuje originální empirická studie v podobě dotazníkového šetření, jehož cílem je pomocí statistického testování hypotéz ověřit vztah mezi CSR aktivitami a vnímáním značky spotřebiteli. Na základě zjištění z praktické části jsou následně formulována doporučení pro zlepšení CSR komunikace IKEA.