Konkurenceschopnost Řecka a Portugalska před dluhovou krizí eurozóny - Fialová, Karolína (2024)
Hlavním tématem této bakalářské práce je analýza konkurenceschopnosti dvou vybraných států Eurozóny. Těmito státy jsou Řecko a Portugalsko. Bakalářská práce je rozdělená na dvě základní části. První část je teoretická a je zaměřená na vymezení pojmů. Definovanými pojmy v této práci jsou pojmy konkurenceschopnost, zejména makroekonomická konkurenceschopnost, produktivita, produktivita práce a jednotkové náklady práce. Součástí teoretické části je také představení mezinárodní instituce vyhodnocující index globální konkurenceschopnosti, kterou je Světové ekonomické fórum. V praktické části práce je nejprve konkurenceschopnost obou zemí analyzována pomocí komparativní analýzy reálné produktivity práce na zaměstnaného a nominálních jednotkových nákladů práce. Následně jsou oba státy analyzovány z hlediska umístění v rámci mezinárodní publikace Světového ekonomického fóra, hodnotící konkurenceschopnost států, The Global Competitiveness Report.